Δεκ 292013
 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Κινηματογραφικής Ομάδας
Κατάληψης Παπουτσάδικου

  • Κυριακή 29/12

19:00 Κάλεσμα για δημιουργία αυτοοργανωμένης κινηματογραφικής παραγωγής
+
Προβολή Μικρού Μήκους:
«Οι καλύτερες χειρότερες στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου»
+
Post Punk Καφενείο

Στη διάρκεια των παραπάνω
θα είναι προσβάσιμη η Ψηφιακή Ταινιοθήκη
της κατάληψης.

Δεκ 122013
 

H άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού από την εποχή της μαζικής μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τα χρόνια του Μακαρθισμού σε ένα ντοκιμαντέρ. Μία ιστορία συλλογικών αγώνων, ριζοσπαστικών ιδεών, συναρπαστικών διαδρομών και ξεχασμένων παραδόσεων που διαπλέκεται με τις εποχές της αναστάτωσης, τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, τις διώξεις και τις συλλογικές απογοητεύσεις.

Παρακολουθώντας τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, τους ελληνοαμερικανούς εθελοντές στις Διεθνείς Ταξιαρχίες του Ισπανικού Εμφυλίου, τις δραστηριότητες των Ελληνικών Εργατικών Εκπαιδευτικών Συνδέσμων και τις απελάσεις του Μακαρθισμού το ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία – η αγνωστη ιστορια του ελληνοαμερικανικου ριζοσπαστισμου φέρνει στο προσκήνιο μία εναλλακτική αφήγηση της ελληνοαμερικανικής ιστορίας, η οποία υπογραμμίζει τους μετασχηματισμούς και τις αλληλεπιδράσεις της εθνοτικής καταγωγής, της τάξης και του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού στον Αμερικανικό 20ο αιώνα.

 

http://www.youtube.com/watch?v=xJk_GwwH5DQ&feature=youtu.be

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας
Σενάριο, Ιστορική έρευνα: Κωστής Καρπόζηλος
Μοντάζ: Νώντας Σκαρπέλης
Διεύθυνση παραγωγής: Φρόσω Τσούκα
Παραγωγή: Μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Αποστόλης Μπερδεμπές»
Διάρκεια: 64′
Ελλάδα

 

Δεκ 122013
 

[ 9 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ] 

-Τι είναι το προπονητήριο;

-Ένας χώρος στο παπουτσάδικο που φτιάξαμε όλοι μαζί για να γυμναζόμαστε. Είναι ανοιχτός για κάθε δραστηριότητα σχετικά με το σώμα και συνέχεια τον διαμορφώνουμε και τον φροντίζουμε.

-Γιατί στο παπουτσάδικο;

-Γιατί γουστάρουμε να στηρίζουμε τον κατειλημένο χώρο του Παπουτσάδικου με τα χαρακτηριστικά που έχει και να τα ενισχύουμε στην πράξη.

 -Και ποιοι σας δείχνουν;

-Κόσμος που ξέρει -περισσότερο ή λιγότερο- μια δραστηριότητα και επιλέγει να τη δείξει σε όσους ενδιαφέρονται, αλλά και να μάθει από αυτούς.

-Δηλαδή,έχουν δίπλωμα, ή δίνετε εσείς κάποιο δίπλωμα;

-Δε μας νοιάζει αν έχουν διπλώματα, και δε δίνουμε διπλώματα. Πιστεύουμε ότι η γνώση δε χωράει σε διπλώματα και τίτλους, καθώς ό,τι μαθαίνουμε, το μαθαίνουμε όλοι μαζί, χωρίς καθηγητηλίκια και ειδικούς. Εμείς αποφασίζουμε τι θα κάνουμε,πως θα το κάνουμε, και πόσο καλά θα εξασκηθούμε σε αυτό.

 -Και τι κόσμος σκάει;

-Δεν παίζουν αποκλεισμοί. Ανεξαρτήτου ηλικίας, ντόπιοι κ μετανάστες, άφραγκοι και χρεωμένοι, άνεργοι και εργάτες, μαθητές και φοιτητές, ανδρες και γυναίκες ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι. 

-Τι δραστηριότητες έχει;

-Αεροβική με ασκήσεις ενδυνάμωσης, muay thai και σύγχρονο χορό. Αλλά έρχεται όποιος θέλει να συμμετάσχει και να συνδιαμορφώσει σ’αυτές και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί και καινούργιες.

-Και πόσο πάει το «μαλλί»;

Είμαστε κόντρα στην πώληση της γνώσης και της ζωής μας, δεν είμαστε εμπορεύματα στα ράφια του σούπερ-μάρκετ… Συνεισφέρουμε όσοι και όσο μπορουμε και τα βγάζουμε πέρα. Χωρίς μηνιάτικα και εγγραφές, διαφημιστικές προσφορές και καβάτζες.

-Και ποιος σας τα μαθαίνει όλα αυτά; Ο αρχηγός σας;

-Ζούμε χωρίς αρχηγούς, και μάλιστα ενάντια σ’ αυτούς. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα ρόλο σε κανένα ανάμεσά μας. Έχουμε συνέλευση, εκεί συζητάμε και αποφασίζουμε όλοι για όλους.

-Σαν πολύ ρόδινα δεν τα περιγράφετε;

-Δεν είμαστε σωτήρες, ούτε έχουμε μαγικές συνταγές. Λάθη κάναμε και κάνουμε. Και αντιφάσεις έχουμε, αλλά σπάμε τα κεφάλια μας προσπαθώντας να τις ξεπεράσουμε. Στεκόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο μαθαίνοντας, ρωτώντας, ιδρώνοντας, πονώντας, γελώντας, χαλαρώνοντας.

  

Μέχρι να πάρουμε πίσω τα χαμένα μας σώματα,
τις χαμένες μας ζωές…. 

Αυτοοργανωμένος χώρος ενασχόλησης με το σώμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

programma

css.php