Μηνιαία αρχεία: Ιανουάριος 2013

6 άρθρα

Υπόγειος Ήχος weekly hip hop meetings…

up.hxos.3in1
Γεια χαρά dance μόρτες και μόρτισσες!
Μετά από μια μικρή απουσία ο υπόγειος ήχος επιστρέφει με τρεις διαφορετικές hip hop συναντήσεις στο κατειλημμένο χώρο του παπουτσάδικου.
Τρίτη 29/1/13
ΚΑΦΕΝΕΙΟ.
Η καθιερωμένη hip hop συνάντηση της τρίτης. Για άλλη μια φορά θα βρεθούμε μαζί να ακούσουμε δυνατά τις αγαπημένες μας μουσικές, να φωνάξουμε στα  μικρόφωνα τις ακατέργαστες ρίμες μας, να συζητήσουμε και να γνωριστούμε μεταξύ μας.  Όπως και στα προηγούμενα καφενεία έτσι και τώρα θα είναι θεμιτό ο καθένας από σας να φέρει τις μουσικές του, τα beat του ώστε το καφενείο μας να λειτουργεί συλλογικά και με τη συμμετοχή όλων.
Τρίτη 5/2/13
ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ.
Μην απορείτε με τον τίτλο! Το μυαλό μας έχει μείνει κάπου στην αισθητική του 90 όπου η σκηνή μπορεί να ήταν μικρή αλλά σίγουρα ήταν πολύ πιο ζέστη και αξιόλογη. Κάπως έτσι λοιπόν περνούμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε ένα live στο Παπουτσάδικο όπου θα συμμετέχουν αρκετά hip hop σχήματα, τοπικά και μη. Εκτός από τα group που ξέρουμε ότι σίγουρα θα παίξουν καλούμε όποιον θέλει να συμμετέχει να ενεργήσει με τους εξής 2 τρόπους …
1. έρχεται στο καφενείο τις προηγούμενης τρίτης, γνωριζόμαστε, αφήνει ένα cd με τα κομμάτια του (instrumental) και ορίζουμε όλοι μαζι μια τυπική σειρά εμφάνισης ας πούμε.
2. έρχεται απευθείας με το ίδιο cd στη μουσική χοροεσπερίδα και  κανονίζουμε τελευταία στιγμή.
(επειδή τα group που συμμετέχουνε είναι ήδη αρκετά, ο ενδεικτικός χρόνος συμμετοχής είναι 20 λεπτά)
Τρίτη 12/2/13
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
(περισσότερες πληροφορίες σε μερικές μέρες)  😛

Παρέμβαση με θέμα την καταστολή των καταλήψεων

Αυτό το Σάββατο πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με θέμα την καταστολή καταλήψεων, για 2 ώρες στον πεζόδρομο της Καραϊσκάκη, δίπλα στη λαϊκή. Κρεμάσαμε αφίσες που έχουν βγει τον τελευταίο καιρό για αλληλεγγύη στις καταλήψεις και χαρτοταμπλό με διάφορες καταλήψεις από τον ελλαδικό και μη χώρο. Επίσης, στήσαμε τραπεζάκι με κείμενα δικά μας αλλά και των εγχειρημάτων που τον τελευταίο καιρό δέχθηκαν καταστολή (βίλα Αμαλίας, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΑΣΟΕΕ, 98fm, συλληφθέντες της ανακατάληψης της βίλας, Σκαραμαγκά), μοιράσαμε κείμενα και μιλήσαμε με κόσμο. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο δρόμο τα επόμενα Σάββατα…

IMG_6686_small

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ/ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το κράτος μαντρόσκυλο που έχει ανάγκη ο νέος ολοκληρωτισμός είναι εδώ και πλέον δεν δείχνει απλώς τα δόντια του, αλλά έχει ήδη «δαγκώσει» το κοινωνικό σώμα.  Η διαβόητη “εκταμίευση των δόσεων” και η αναστύλωση του ελληνικού καπιταλισμού, προαπαιτούσαν εκτός από τα μέτρα οικονομικής αφαίμαξης  του πληθυσμού, και τον στραγγαλισμό κάθε φωνής δυνητικά ή αντικειμενικά επικίνδυνης για το σύστημα και τους φορείς του. Οι καταλήψεις, οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, τα στέκια και όλα τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα βρίσκονται στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης και παρουσιάζονται σαν τον εσωτερικό εχθρό που πρέπει να κατασταλεί και να εξαφανιστεί. Η επίθεση του κράτους και του παρακράτους πανελλαδικά είναι ολομέτωπη. Από το καλοκαίρι και μόνο έχουμε την εισβολή και εκκένωση της κατάληψης Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, της δημοτικής αγοράς Κυψέλης, της Βίλλας Αμαλίας και της Σκαραμαγκά στην Αθήνα, την απόπειρα εμπρησμού του στεκιού Xanadu στην Ξάνθη, τον εμπρησμό της κατάληψης Δράκας στην Κέρκυρα και του στεκιού Apertus στο Αγρίνιο, την εκκένωση του αυτόνομου κοινωνικού χώρου Αφροδίτης 08 στη Βέροια, επιθέσεις των  ΜΑΤ στις προσυγκεντρώσεις αυτοοργανωμένων χώρων (Ζωγράφου, Παγκράτι, Δάφνη) στην απεργία 26/9 , την επίθεση στην αντιφασιστική μοτοπορεία της 15/10 και τον βασανισμό των συλληφθέντων, την εισβολή στα στέκια και τον 98fm στην ΑΣΟΕΕ, την καταστολή των κινητοποιήσεων εναντίον των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, την καταστολή της απεργίας των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου, την εισβολή στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 και ο κατάλογος καταστολής των καταλήψεων και των κοινωνικών/ταξικών αγώνων, συνεχίζει να γράφεται καθημερινά.

Γιατί όμως τις καταλήψεις;
•   Γιατί οι καταλήψεις αποτελούν αναχώματα στα σχέδια κράτους και παρακράτους για τον έλεγχο – οικονομικό ή/και κοινωνικό – ολόκληρων περιοχών. Μπαίνουν εμπόδιο στο φαγοπότι των «αναπλάσεων» και τον «εξευγενισμό» γειτονιών προς εμπορική εκμετάλλευση, και στο αλώνισμα των φασιστών, που με τα πληρωμένα μπραβιλίκια τους υπερασπίζονται τις «ολοκαίνουριες» και «αστραφτερές» αυτές περιοχές.

•   Γιατί μέσα από τις καταλήψεις βγαίνουν ελεύθερες φωνές, παράγεται πολιτικός λόγος και αντιπληροφόρηση, με τυπογραφεία και ραδιόφωνα, ενάντια στα ελεγχόμενα και πλήρως συντονισμένα με το κράτος ΜΜΕ. Κι αυτό είναι επικίνδυνο για ένα κράτος που στηρίζει την ύπαρξή του στα δελτία των 8.

•   Στις γειτονιές μας οι καταλήψεις έχουν ριζώματα: όταν οι τοπικές κοινωνίες μας γνωρίζουν με τα ονόματά μας (πολλές φορές από μικρά παιδιά), το όπλο της συκοφάντησής μας από το κράτος και τα ΜΜΕ καθίσταται ανίσχυρο.

•   Γιατί στις καταλήψεις καταργούνται οι θεσμοί και οι κανόνες της εξουσίας. Παύουν να υπάρχουν αρχηγοί και υποτελείς, καταπιεστές και καταπιεζόμενοι. Δεν έχουμε παπάδες να μας χαζεύουν τα μυαλά, δεν έχουμε αφεντικά να μας εκμεταλλεύονται, δεν έχουμε μπάτσους να μας καταστέλλουν, δεν έχουμε μαφιόζους να μας «προστατεύουν», δεν έχουμε ειδήμονες να μας καθοδηγούν. Λειτουργούμε συλλογικά, ισότιμα και αντιιεραρχικά και αγωνιζόμαστε για την χειραφέτηση της κοινωνίας, αποτελώντας το ζωντανό παράδειγμα ότι ρήγματα στο υπάρχον είναι εφικτά εδώ και τώρα.
•   Γιατί οι καταλήψεις είναι κομμάτια των ταξικών κοινωνικών αγώνων. Στέκονται ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, συμμετέχουν και προπαγανδίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις, στέκονται έμπρακτα αλληλέγγυες σε κάθε αδιαμεσολάβητο αγώνα που έχει στόχο το εξουσιαστικό σύμπλεγμα. Γιατί οι καταληψίες είμαστε ένα από τα αντιστεκόμενα κομμάτια της ίδιας της κοινωνίας που λεηλατείται από το κράτος και τα αφεντικά.
•   Γιατί οι καταλήψεις δίνουν απάντηση στο ζήτημα της στέγασης,  χωρίς οικονομικές προϋποθέσεις. Η στέγη είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων και η  εμπορευματοποίησή της είναι ένας θεμελιώδης τρόπος ελέγχου της ζωής μας από το κράτος, ένα βασικό όπλο για την «οικειοθελή» μας ένταξη στη μισθωτή σκλαβιά. Η κατάληψη με σκοπό τη στέγαση είναι η αυτονόητη απάντησή μας και γι’ αυτό λέμε: Να μπούμε στα άδεια σπίτια.

•   Γιατί οι καταλήψεις είναι χώροι ελεύθερης έκφρασης και παράγωγής κουλτούρας, τέχνης και πολιτισμού από τους «από κάτω». Χωρίς τους περιορισμούς που βάζουν οι βιομηχανίες θεαμάτων, διασκέδασης και κατανάλωσης, στεκόμαστε αντιεμπορευματικά και δημιουργούμε ενάντια σε δοσμένα πρότυπα και πέρα από την αισθητική και πνευματική ομοιομορφία που προσπαθούν να επιβάλλουν οι κυρίαρχοι.
•   Γιατί στις καταλήψεις εχθρευόμαστε τον φιλοτομαρισμό και τους πλαστούς διαχωρισμούς που θεμελιώνουν τον ρατσισμό, τον σεξισμό και τον εθνικισμό. Η μόνη διαχωριστική γραμμή που αναγνωρίζουμε είναι ταξική. Όποια γλώσσα κι αν μιλάμε, όποιο χρώμα κι αν έχει το δέρμα μας, όποιο φύλο κι αν είμαστε, όποια ηλικία κι αν έχουμε, είμαστε όλοι μαζί ενάντια σε εκμεταλλευτές και καταπιεστές
•  Γιατί στις καταλήψεις γίνεται πράξη η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Δεν αποδεχόμαστε οποιουδήποτε είδους φιλανθρωπία, γιατί εμπεριέχει τον διαχωρισμό δυνατού και αδυνάτου και είναι εκ φύσεως ενσωματωμένη στις τακτικές διαχείρισης κρίσεων του συστήματος. Εμείς έμπρακτα, στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, πολεμάμε την απομόνωση και ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας.

Οι καταλήψεις δέχονται την επίθεση του κράτους γιατί διαχρονικά ενοχλούν τους κυρίαρχους  και μόνο με την ύπαρξη τους, αφού είναι το “κακό” παράδειγμα της επικράτησης της αυτοδιεύθυνσης απέναντι στην εξουσία τους. Τώρα ειδικά, που το κράτος προσπαθεί να επιβάλει ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης για να προχωρήσει στην πλήρη ισοπέδωση κάθε αντίστασης, οι καταλήψεις δεν θα μπορούσαν παρά να είναι προτεραιότητα των κατασταλτικών μηχανισμών, ανάλογη του βαθμού κινδύνου που νιώθει η εξουσία από αυτές. Και για αυτό πρέπει να ξεριζωθούν, προτού οι καταληψιακές πρακτικές εντυπωθούν στις συνειδήσεις ενός όλο και μεγαλύτερου κομματιού των εκμεταλλευόμενων που πλέον αμφισβητεί αυτά που το κρατάνε δέσμιο και σύγχρονο δούλο.

Έτσι και για την κατάληψη παπουτσάδικο, ενώ έχουμε να ακούσουμε πολλά αυτή την εποχή, δεν θα ακούσουμε τίποτα που δε συμφέρει το κράτος και το τοπικό διαχειριστή του , το δήμο Χαϊδαρίου.

Δεν θα ακούσουμε για την ζωή που πήρε το παλιό εργοστάσιο παπουτσιών, το οποίο σάπιζε εγκαταλελειμμένο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της γειτονιάς γεμάτο σκουπίδια, μπάζα και νεκρά ζώα (από έναν καταχρεωμένο δήμο που αρχικά το δέσμευσε προς απαλλοτρίωση και που πλέον έχει “φεσώσει” όποιον έχει συνδιαλλαγεί μαζί του).
Δεν θα ακούσουμε τίποτα για τις πολιτικές εκδηλώσεις, συνελεύσεις, συζητήσεις και δράσεις που οργανώνονται στον χώρο και τα έντυπα κείμενα, τις μπροσούρες  κτλ που τις συνοδεύουν.
Για τα μαθήματα αυτομόρφωσης από ισπανικά και αγγλικά μέχρι πληροφορική και βιτρό.
Για τον χώρο ενασχόλησης με το σώμα, για τα μαθήματα χορού και αερόμπικ και τις προπονήσεις μουάι τάι.
Ούτε για τις συλλογικές κουζίνες και το αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο όπου μαγειρεύουμε όλοι για όλους με ό,τι διαθέτουμε, θα πουν κάτι.
Όπως και για το χαριστικό παζάρι, το βιβλιοπωλείο και τη δανειστική βιβλιοθήκη.
Τις θεματικές προβολές, τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα μουσικά αφιερώματα.
Δεν θα ακούσουμε για την συνδιοργάνωση διαδηλώσεων από την κατάληψη παπουτσάδικο, τη συμμετοχή και περιφρούρηση σε απεργιακές κινητοποιήσεις, τον αντιφασιστικό αγώνα, την οικονομική ενίσχυση σε συντρόφους και εγχειρήματα.

Αντίθετα, θα μας φλομώσουν στην “υπεράσπιση της νομιμότητας” και την “προστασία της ιδιοκτησίας”. Όμως, ποιοι μιλάνε, για ποια νομιμότητα και ποια ιδιοκτησία;
Θα ακούσουμε το κράτος (και το τοπικό διαχειριστή, το δήμο) για το πόσο νοιάζεται για την περιουσία, είτε αυτή είναι δημοτική είτε ιδιωτική. Στην πραγματικότητα ο δήμος Χαϊδαρίου ξεπουλάει τη δημοτική περιουσία μπιρ παρά (πνευματικό κέντρο, κολυμβητήριο, παιδικούς σταθμούς), προκειμένου να «ξεφορτωθεί τα βάρη διαχείρησης της»! Τόσο πολύ νοιάζονται. Για τις ιδιοκτησίες των ιδιωτών λένε αλήθεια, αρκεί να ‘ναι… από τζάκι και με καταθέσεις κι εργοστάσια. Δεν είναι σαν τον καθένα που μπορεί κάλλιστα  να τον πετάξει έξω από το σπίτι του η τράπεζα ή να τον φορολογεί το κράτος για πάντα, μόνο και μόνο επειδή ζει μέσα σ’ αυτό. Άλλωστε το να μείνεις άστεγος και άνεργος είναι απολύτως νόμιμο. Ακόμα, βάσει του δόγματος της νομιμότητας, η επιχειρηματικότητα πρέπει να ενθαρρυνθεί, τα συμφέροντα των αφεντικών πρέπει να γίνουν νόμος, τάξη και ασφάλεια. Πρέπει να προστατευθούν τα κέρδη των εφοπλιστών με φοροαπαλλαγές, να δοθούν “κίνητρα” για ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες offshore, να σωθούν οι τράπεζες. Παράλληλα, πρέπει όσοι διαφωνούν να το βουλώνουν ή να μένουν ψυχολογικά τσακισμένοι! Τα δε εργασιακά δικαιώματα, οι πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες, η υποτιθέμενη κοινωνική πρόνοια, οι μισθοί, οι συντάξεις ή ότι είχε μείνει από όλα αυτά που κερδήθηκαν με αγώνες, μπαίνουν σε «κατάσταση εξαίρεσης» μόνιμα και νόμιμα.

Αν αυτά ορίζουν τη σημερινή νομιμότητα, τότε χάρισμα τους και ο όρος και η ουσία.
Ναι, απέναντι σε αυτή τη νομιμότητα δηλώνουμε περήφανα εστία ανομίας.

Ούτε βήμα πίσω!
Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και στους αγωνιστές

(το κείμενο που μοιραζόταν στην πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις που έγινε την Παρασκευή 18/1 από το Παλατάκι (Χαϊδάρι) έως το μετρό Αιγάλεω σε μορφή pdf)

042 - ΠΟΡΕΙΑ ΧΑΙΔΑΡΙ-ΑΙΓΑΛΕΩ

Πορεία & Συναυλία αλληλεγγύης στις καταλήψεις – Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 στις 18:00

042 - ΠΟΡΕΙΑ ΧΑΙΔΑΡΙ-ΑΙΓΑΛΕΩ Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις “Σινιάλο” (Αιγάλεω) και “Παπουτσάδικο” (Χαϊδάρι), την Παρασκευή 18 Γενάρη στις 18:00, από το ΠΑΛΑΤΑΚΙ (Χαϊδάρι) στο ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω, και συναυλία αμέσως μετά (21:00) στο Μετρό.

Οι γειτονιές μας μαστίζονται από την ανεργία, την εξαθλίωση και την απαξίωση της ζωής και όχι από τις κοινωνικές αντιστάσεις.

Οι γειτονιές μας κινδυνεύουν από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις και όχι από αυτούς που εναντιώνονται σε αυτές.

Εστίες ανομίας είναι τα κέντρα αποφάσεων των κυρίαρχων και όχι οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένοι χώροι.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Πορεία αλληλεγγύης – Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013 στις 12:00 στα Προπύλαια

afisa-YEwyNr Οι καταλήψεις, οι αυτο-οργανωμένοι χώροι, οι αυτοδιαχειριζόμενες δομές αντιπληροφόρησης, είναι κομμάτι των κοικωνικών – ταξικών αγώνων και κύτταρα ενός έλλου κόσμου, ελευθερίας, ισότητας, αυτοοργάνωσης, αλληλοβοήθειας, αξιοπρέπειας, συντροφικότητας, δημιουργικότητας, κοινοκτημοσύνης

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

– στην κατάληψη Βίλα Αμαλίας που δέχτηκε αστυνομική εισβολή στις 20/12/12 και στους συντρόφους και τις συντρόφισσες που διώκονται για την υπόθεση αυτή
– στους συλληφθέντες της ανακατάληψης της Βίλας Αμαλίας (9/1/13)
– στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Xanadu στην Ξάνθη που δέχτηκε φασιστική-παρακρατική εμπρηστική επίθεση στις 22/12/12
– στον αυτοοργανωμένο ραδιοσταθμό “98FM-Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης” που κατασχέθηκε ο εξοπλισμός του
– στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΣΟΕ, στα υπόλοιπα πολιτικά στέκια της σχολής και στους 16 μετανάστες μικροπωλητές που συνελήφθησαν κατά την εισβολή της αστυνομίας στη σχολή (28/12/12)
– στην κατάληψη Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά που δέχτηκε αστυνομική εισβολή στις 9/1/13 και στους συντρόφους και τις συντρόφισες που συνελήφθησαν και διώκονται
– σε όλες τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους και τις αυτοδιαχειριζόμενες δομές αντιπληροφόρησης

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΓΕΝΑΡΗ, 12:00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΜΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕ ΦΙΜΩΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΟΡΘΩΝΕΤΑΙ