Μηνιαία αρχεία: Νοέμβριος 2011

7 άρθρα

Προβολή ταινίας: “Μέσα από τις Φλόγες” – Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2011 στις 20:00

Κυριακή 17 Νοεμβρίου – ώρα 20:00

              Η γη χωρίς ειρήνη
αδερφή στραμμένη προς την τρέλλα
δεν είναι μεγάλο κρίμα
σημείο της τιμής και όχι ένα σπίτι;

Jean Senac (Αλγερινός ποιητής)

Ο εμφύλιος θρησκευτικός πόλεμος του Λιβάνου, μιας περιοχής όπου ο πόλεμος αποτελεί την κανονικότητα κι όχι εξαίρεση, ξέσπασε το 75 μεταξύ μαρωνιτών (θρησκευτική ομάδα που ανήκει στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας) και μουσουλμάνων, μετά από επίθεση των φαλαγγιτών (δεξιοί χριστιανοί) σε δυνάμεις της PLO (Palestine Liberation Organization, Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) στη Βηρυτό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου φαλαγγίτες μακελεύουν μουσουλμάνους και Παλαιστίνιοι κάνουν το ίδιο σε χριστιανούς. Ο πόλεμος, ο οποίος έχει επιδεινωθεί με την επέμβαση συριακών και άλλων αραβικών δυνάμεων που υποστήριζαν τους φαλλαγίτες, διαρκεί μέχρι το 76, όταν και υπογράφεται συνθήκη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Μέσα στον παραλογισμό και την αποκτήνωση του εμφύλιου θρησκευτικού πολέμου, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που επιλέγει να πάρει μέρος ενεργά, πιστεύοντας πως δεν έχει να χάσει τίποτα κι οδηγημένη κι εκείνη από το μίσος της για το ένα στρατόπεδο, σε έναν πόλεμο, του οποίου η έκβαση δεν την αφορά. Προσπαθεί να βρεθεί πάλι με τα πρόσωπα που της πήρε ο πόλεμος, όμως ο «Θεός», με το πρόσωπο των πολέμαρχων, δε χορταίνει αίμα και σάρκα, λειτουργώντας σαδιστικά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις.

Τα ερωτήματα που τίθενται και που παραπέμπουν σε αρχαία τραγωδία (το σενάριο βασίζεται στο θεατρικό έργο «Fire»  του Wajdi Wajdi Mouawad{1}, σαφώς επηρεασμένου από τον «Οιδίποδα» του Σοφοκλή και από την «Ορέστεια» του Αισχύλου) δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης (αυτά των ηρώων και κατ’ επέκταση και των θεατών), ελπίζοντας στον εξαγνισμό των παθών και επιζητώντας την κάθαρση όσο σκληρή κι αν είναι, προσπαθώντας να απαντήσει έτσι στο μακραίωνο και παντοτινό πανανθρώπινο βασανιστήριο, αυτό των τύψεων. Αυτή ακριβώς την λύτρωση επιζητά η ηρωίδα, καθώς η ερωτική σχέση μεταξύ μητέρας και γιου και οι ερινύες που πηγάζουν απ’ αυτήν δεν αφήνουν το νεκρό σώμα να αναπαυθεί (“να με θάψετε χωρίς φέρετρο γυμνή και χωρίς προσευχές με το πρόσωπο στραμμένο στο χώμα να μη βλέπει τον κόσμο”) που με φόντο τον πόλεμο  όλα τα πάθη μεγεθύνονται, μετατρεπόμενα σε πιο σκληρά και αποτρόπαια.

Διαλέξαμε να προβάλουμε το «Μέσα απ’ τις φλόγες» για τους προβληματισμούς που εκείνο γεννά. Ο θρησκευτικός φανατισμός και ο αντίκτυπος του στη ζωή είναι το ουσιαστικό θέμα που πραγματεύεται η ταινία. Η δυστυχώς ακόμα μεσαιωνική αντίληψη της τυφλής υπακοής σ’ έναν δικτάτορα που επικαλείται το «θεό» (με όποιο όνομα κι αν έχει αυτός κάθε φορά )  για να διαπράξει τα χειρότερα εγκλήματα συνεχίζει να είναι παρούσα σήμερα. Η ταινία αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα για το πως ο φανατισμός επηρεάζει τις κοινωνικές δομές και διαμορφώνει τις αντιλήψεις ενός ολόκληρου λαού, τη μισαλλοδοξία που γεννά και τη φρίκη  που προκαλεί ένας θρησκευτικός πόλεμος.  Ο ρατσισμός, ο συντηρητισμός, η απαξίωση της προσωπικότητας και η αδυναμία της προσωπικής επιλογής, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο σεξισμός,  οι ακρότητες, η διαστροφή, η βία, η αγάπη και το μίσος είναι θέματα  που θίγονται «Μέσα απ’ τις φλόγες» και σε μας λειτουργούν ως σπίθες μιας κουβέντας…

Ομάδα Προβολών της κατάληψης Παπουτσάδικο

το κείμενο σε μορφή pdf

 

2 Χρόνια Κατάληψη Ελαία στην Κέρκυρα!!!

H κατάληψη Ελαία γιορτάζει τα 2 χρόνια από τη δημιουργία της με ένα τριήμερο εκδηλώσεων!

Παρασκευή 25/11, 20.30: Αυτοοργάνωση στην πράξη
Αντιδομές

– στην εργασία

– αγροτική παραγωγή

– στέγαση

– εκπαίδευση

Προβολή & κουβέντα

Εισήγηση από την κατάληψη Ελαία

Σάββατο 26/11, στις 18.30: Συζήτηση
Οικονομικοί & πολιτικοί μύθοι γύρω από την κρίση και η εργατική απάντηση

από την Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης, Θεσ/νίκη

21.30, Θεατρικό δρώμενο
rather entertaining

από την θεατρική ομάδα VIJ, Θεσ/νίκη

22.30, Live
με τα συγκροτήματα

ΑΜΟΚ (Αγρίνιο)

KILL THE CAT (Αθήνα)

ONE NIGHT BAND (Κέρκυρα)

Κυριακή 27/11,
13.00 Εργαστήρι πυλοπλαστικής

14.00 Εργαστήρι στένσιλ

15.00 Συλλογική Κουζίνα (φέρνουμε ο,τι μπορούμε)

Κείμενο που μοιράστηκε στην προβολή του ντοκυμαντέρ “30 χρόνια πίσω”

ΚΙΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ, ΚΙΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Όσα βιβλία και αν διαβαστούν, όσες ταινίες και αν ιδωθούν, η εξιστόρηση των γεγονότων του πολυτεχνείου παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα, όπως άλλωστε και κάθε προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας.

Η ιστορία της δικτατορίας δεν συνοψίζεται στις τρεις εκείνες μέρες του Νοέμβρη του 1973, αλλά είναι ένα αποτέλεσμα διεργασιών που προηγήθηκαν, ακολούθησαν και συνεχίζονται ως σήμερα, γεγονός που φέρνει αυτή την πολυπλοκότητα στην ανάλυσή της. Ο τρόπος που αυτά χρησιμοποιήθηκαν και ο μύθος που δημιουργήθηκε σχετικά με τις μέρες του Πολυτεχνείου από την μετέπειτα αστική δημοκρατία, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς όλοι σχεδόν οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης στηριχτήκαν σε αυτόν (τον μύθο), χρησιμοποιώντας την “τυχαία’’ παρουσία τους  για να αντλήσουν πολιτική υπεραξία.

Το πολυτεχνείο, δεν ανήκει σε κανέναν, παρά μόνο σ’ αυτούς που ήταν εκεί, και που πάλεψαν γι αυτά που πίστευαν. Και φυσικά δεν ανήκει μόνο στους φοιτητές. Απόδειξη αυτού, ότι δηλαδή μια φοιτητική κινητοποίηση για ελεύθερο συνδικαλισμό εξελίχθηκε σε ηφαιστειακή λαϊκή εξέγερση, είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης: οι περισσότεροι από τους δεκάδες νεκρούς (που δεν θα καταμετρηθούν ποτέ) και τους εκατοντάδες τραυματίες δεν ήταν φοιτητές. Η κυβέρνηση Μαρκεζίνη που είχε διοριστεί από τον Παπαδόπουλο λίγες εβδομάδες πριν τα γεγονότα, ανακοινώσε την σύλληψη 475 εργατών, 317 φοιτητών και 74 μαθητών.

Η βίαιη καταστολή των εξεγερμένων και η ομαλή διάδοχη του εκφυλισμένου καθεστώτος του Παπαδοπούλου από την χούντα του Ιωαννίδη με τους εσατζήδες της, εμπεριείχε τον φόβο της κυριαρχίας για μια επικείμενη επαναστατική προοπτική.

Η δεκαετία του ’70 ανατέλλει μέσα στις φλόγες των παγκόσμιων ανακατατάξεων. Ο πλανήτης από άκρη σε άκρη σείεται από χούντες και πολέμους που στον αντίποδα τους ξεπηδούν επαναστάσεις και κινήματα. Αυτή ακριβώς η χρονική στιγμή βρίσκει τη μισή Ευρώπη επαναστατημένη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Τσεχοσλοβακία) και τα άκρα της (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ο καπιταλισμός, προσπαθώντας να ξεπεράσει την κρίση του ’70 και να ξαναβρεθεί σε ανοδική τροχιά, ψάχνει νέα πεδία πρόσφορα για να αναπτυχτεί. Το σύστημα ανακαλύπτει ότι δεν χρειάζεται τόσο πολύ αίμα για να πραγματοποιηθούν οι σκοποί του και αντιλαμβάνεται ότι οι χούντες, καθώς φέρουν την ρετσινιά του ολοκληρωτισμού, δεν μπορούν να διαχειριστούν την οικονομία, και μένουν στο περιθώριο του οικονομικού σκακιού. Οι «δημοκρατίες» του ήταν απαραίτητες, δείχνοντας ένα καλύτερο πρόσωπο και κατευνάζοντας τους λαούς, για την εδραίωση του. Φοβούμενος δε, το παράδειγμα της Πορτογαλίας του ΄74 («επανάσταση των γαρυφάλλων»), έσπευσαν όπως-όπως να εγκαταστήσουν δημοκρατίες σε Ελλάδα και Ισπανία. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν κομψά και στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας οι δίκες.

Η ομαλή μετάβαση από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς στην κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν θα μπορούσε να είναι εφικτή χωρίς την βοήθεια της αριστεράς που επέλεξε αντί της επαναστατικής προοπτικής, την ένταξη της στο πολιτικό γίγνεσθαι. Από τις πρώτες στιγμές της εξέγερσης, λοιδόρησε και κατηγόρησε ανθρώπους εξεγερμένους σαν πράκτορες της ΚΥΠ, με το περίφημο φύλλο της πανσπουδαστικής Νο 8, ενώ στη συνέχεια έσπευσε να καπηλευτεί τον αγώνα και να υπογράψει το κοινωνικό συμβόλαιο βάζοντας το λιθαράκι της στην ανάπτυξη του καπιταλισμού. Ωστόσο δεν μπορεί να μην αναφερθούμε στη στάση του αντισυστημικού κομματιού της αριστεράς και κάποιων αντιεξουσιαστών που συνέχισε τους αγώνες, καθώς ο στόχος δεν ήταν η χούντα, αλλά το κεφάλαιο και το κράτος. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η όσμωση στο κίνημα φέρνει κοντά μέσα από κοινωνικούς αγώνες διάφορα κομμάτια της κοινωνίας, που όλα μαζί συναντιούνται στο δρόμο, και θέτουν για πρώτη φορά διεκδικήσεις πέρα από τα εργατικά/φοιτητικά προτάγματα, όπως η σεξουαλική απελευθέρωση, ο φεμινισμός, τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων, το μεταναστευτικό. Στην ουσία την τριετία 1974-1977 γεννιούνται κινήματα αντιμιλιταριστικά, ριζοσπαστικά, κοινωνικά που έχουν επιρροές από εκείνα που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη δεκαετία σε άλλες χώρες.

Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα. Αρνούμαστε ότι τώρα  «το πολυτεχνείο είναι επίκαιρο όσο ποτέ» γιατί έτσι θα παραδεχόμασταν ότι τα χρόνια που πέρασαν ήταν όλα όμορφα και αγγελικά πλασμένα. Για εμάς τα γεγονότα του Νοέμβρη του ‘73 είναι και θα είναι πάντα επίκαιρα όσο τα καθεστώτα είτε με ολοκληρωτικά είτε με δημοκρατικά προσωπεία υπάρχουν.

Ωστόσο δεν γίνεται να μην αναφερθεί η ομοιότητα των επιλογών της αριστεράς στο σήμερα και στο τότε. Όπως και τότε, αντί να σταθεί διπλά στο λαό που πλήττεται καθημερινά από μια οικονομική χούντα καταδικάζοντάς τον στην εξαθλίωση, επιλεγεί να εκμεταλλευτεί την οργή του για μικροκομματικά της οφέλη. Όπως το 1974 επέλεξε την κοινοβουλευτική ένταξη και στάθηκε τροχοπέδη στη ριζοσπαστική προοπτική, έτσι και σήμερα στη ΔΝΤ εποχή επιλεγεί την νομιμοφροσύνη των εκλογών. Κι αυτό όχι από αφέλεια ή λάθος επιλογή, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μέρος του συστήματος. Τα κοινωνικά συμβόλαια και η «καραμέλα» «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» δεν γίνονται πια πιστευτά από κανέναν. Τα θεμέλια του κρατισμού έχουν πλέον σεισθεί και οι αντιλήψεις αυτές περνούν στο περιθώριο της ιστορίας. Από τότε μέχρι και σήμερα, όλα τα κόμματα της συστημικής αριστεράς και οι πουλημένοι συνδικαλιστές, κρατούν τον ρόλο τους σωστά απέναντι στην θεσμική τους υποχρέωση:  το να κάνουν δηλαδή τον πυροσβέστη όταν τα πράγματα σκουραίνουν. Όπως τότε έτσι και τώρα είμαστε από την απέναντι πλευρά. Δεν έχουμε το χρόνο ούτε την αυταπάτη να περιμένουμε από κανένα που είναι στο πλευρό των καταπιεστών να φερθεί επαναστατικά. Οι δομές της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης έχουν αρχίσει να γίνονται κτήμα της κοινωνίας, ανοίγοντάς μας δρόμους δύσβατους, αλλά ορατούς και ελπιδοφόρους.

Η στάση μας στο σήμερα δίνει νόημα στο χθες και θα δείξει το αύριο.

(το κείμενο, μαζί με προσθήκες από τη μπροσούρα “30 χρόνια πίσω”, σε μορφή pdf)

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ της κατάληψης Παπουτσάδικο

Ανακοίνωση της ομάδας αυτοοργανωμένων μαθημάτων (εβδομάδα 14-20 Νοεμβρίου)

Αυτή την εβδομάδα συναντιούνται οι ομάδες:

  • Θεάτρου: Τρίτη 15/11 στις 18:00
  • Ισπανικών: Τετάρτη 16/11 στις 18:00
  • Όλες οι ομάδες: Σάββατο 19/11 στις 12:00

Περισσότερες πληροφορίες για τις συναντήσεις, το πρόγραμμα κ.ά. εδώ

 

Προβολή ντοκυμαντέρ: «30 χρόνια πίσω» – Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 στις 19:00

‘Όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”

Την Κυριακή 13/11 και ώρα 19:00 η ”Ομάδα Προβολών” της κατάληψης Παπουτσάδικο παρουσιάζει την ανεξάρτητη παραγωγή της συλλογικότητας Εν Πλω από την Αθήνα (Πετράλωνα), ”30 χρόνια πίσω”.

Το ντοκυμαντέρ παρουσιάστηκε τον Ιούνη του 2004 σε εκδήλωση της συλλογικότητας με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την αποκατάσταση της αστικής δημοκρατίας. Χρονολογικά καταπιάνεται με την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο, 1974-1977. Δίνεται έμφαση στις δυναμικές αγωνιστικές διεκδικήσεις που καταγράφηκαν εκείνη την εποχή από μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Χρόνια που σημαδεύτηκαν από σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις όπως πορείες, απεργίες, συγκρούσεις, καταλήψεις.

Παράλληλα ξεκινά η δίκη των λεγόμενων πρωταίτιων της χούντας (1975), οι δίκες των υπευθύνων για την νύχτα του πολυτεχνείου (17 Νοέμβρη 1973) και οι δίκες των βασανιστών της χούντας, αυτών της ΕΣΑ και αυτών της Ασφάλειας Αθηνών. Τελικά όμως, η περιβόητη αποχουντοποίηση παρέμεινε μια ιδέα, αφού στο σκαμνί του κατηγορουμένου δεν έκατσαν ποτέ όλοι οι ηθικοί αυτουργοί, αλλά ακόμα λιγότερο οι φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων της περιόδου εκείνης.

κείμενο της ομάδας προβολών “Κίνημα χωρίς μνήμη” pdf