Μηνιαία αρχεία: Σεπτέμβριος 2014

3 άρθρα

κάλεσμα δικαστήρια Πειραιά, Δευτέρα, 22/9, 11 π.μ.

Δε θα γίνουμε αναλώσιμοι στη «θεωρία των άκρων».

Κάτω τα ξερά σας από τους αντιφασίστες διαδηλωτές.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 3 συλληφθέντες της αντιφασιστικής πορείας στο Κερατσίνι που διώκονται με κακουργηματικές κατηγορίες.

Δικαστήρια Πειραιά, Δευτέρα 22/09, 11πμ

Αγρός (πάρκο Τρίτση, Ίλιον), Θερσίτης (Ίλιον), Antifascist Action (Περιστέρι). Παπουτσάδικο (Χαϊδάρι), Σινιάλο (Αιγάλεω), Pasamontana (Κορυδαλλός), Μπλόκο στην εξουσία (Νίκαια), Ρεσάλτο (Κερατσίνι), Πρωτοβουλία αναρχικών Περάματος, Αντιφασιστική συνέλευση Πειραιά

Σχετικά με την αντιφασιστική διαδήλωση της Πέμπτης 18/9/2014 στο Κερατσίνι και τους δεκάδες συλληφθέντες

Η αντιφασιστική διαδήλωση της Πέμπτης 18 Σεπτέμβρη 2014 στο Κερατσίνι, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μαχαιροβγάλτες νεοναζιστικού τάγματος εφόδου της χρυσής αυγής, χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων διαδηλωτών και την εφαρμογή ενός κατασταλτικού σχεδίου κατατεμαχισμού και διάλυσής της από διμοιρίες των ΜΑΤ και μηχανοκίνητες ομάδες ΔΕΛΤΑ.
Πολλά μπλοκ διαδηλωτών δέχτηκαν τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής με αποτέλεσμα κάτω από την οδό Σαλαμίνος άλλα τμήματα της διαδήλωσης να κινηθούν ευθεία, άλλα αριστερά και άλλα δεξιά, χωρίς να κατορθώσουν ποτέ να συγκλίνουν ξανά ενώ συνέχιζαν να βρίσκονται υπό ασφυκτική αστυνομική πίεση. Χαρακτηριστική περίπτωση η επίθεση στο μπλοκ του ΕΕΚ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό από γκλοπ στο κεφάλι και κάταγμα στο χέρι του διαδηλωτή που βαστούσε το πανό. Εκείνο το μπλοκ, όμως, που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση και διαδοχικές επιθέσεις με προφανή σκοπό τη διάλυσή του και κατόπιν την προσαγωγή και σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών με κατασκευασμένα (όπως συνήθως) κατηγορητήρια, ήταν αυτό των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων της περιοχής, της Συνέλευσης της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας και του αυτοοργανωμένου χώρου αλληλεγγύης και ρήξης ΡΕΣΑΛΤΟ.
Ο κατασταλτικός σχεδιασμός της «μηδενικής ανοχής» ενάντια στη διαδήλωση βρήκε πάτημα στις διαδοχικές επιθέσεις ομάδων που κινούνταν περιμετρικά των μπλοκ της διαδήλωσης, πολλές από τις οποίες ήταν αμφιλεγόμενης στόχευσης έως αντικοινωνικού χαρακτήρα. Με αποκορύφωμα την επίθεση στο εν λειτουργία Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών επί της λεωφόρου Σαλαμίνος, όπου μέσα βρίσκονταν εργαζόμενοι και δημότες. Εκεί χτυπήθηκαν και διαδηλωτές αριστερού μπλοκ που γιουχάιζαν και προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη συνέχιση μιας επίθεσης με σαφείς κινδύνους, με αποτέλεσμα μια διαδηλώτρια να μεταφερθεί στο Αττικό νοσοκομείο με χτύπημα στον αυχένα και προσωρινή απώλεια όρασης (οι εν λόγω ομάδες, συνεχίζοντας, πραγματοποίησαν κι άλλες αντίστοιχες ενέργειες στην περιοχή των Ταμπουρίων, στην πλατεία Κύπρου, στην πλατεία Λαού και στους γύρω δρόμους, σε ορισμένες περιπτώσεις χυδαιολογώντας, βρίζοντας και απειλώντας κατοίκους).
Με αυτές τις αφορμές πολλές διμοιρίες ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους αριστερά και δεξιά της διαδήλωσης, στη διασταύρωση της Σαλαμίνος με την Κωνσταντινουπόλεως, περιμετρικά του μπλοκ της Συνέλευσης της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας και του αυτοοργανωμένου χώρου αλληλεγγύης και ρήξης ΡΕΣΑΛΤΟ. Η ρίψη κάποιων πετρών και μολότοφ προς τα ΜΑΤ από τις ίδιες ομάδες εκτός μπλοκ, πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών αλλά και πάνω στα κεφάλια των περιφρουρήσεων και εκείνων που κρατούσαν το πανό (με αποτέλεσμα μικρούς τραυματισμούς συντρόφων), αποτέλεσαν το τελικό έναυσμα για την κάθετη επίθεση των διμοιριών στο μπλοκ με ταυτόχρονη χρήση πολλών δακρυγόνων, κόβοντάς το στα δύο τη στιγμή που έστριβε με κατεύθυνση τα Ταμπούρια.
Μετά την πρώτη επίθεση στην οδό Σαλαμίνος και το σπάσιμο του μπλοκ των τοπικών αυτοοργανωμένων συλλογικοτήτων -το οποίο στηρίχθηκε με φυσική παρουσία και περιφρουρήσεις και από πολλά άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα τόσο από τις περιοχές του Πειραιά και της δυτικής Αθήνας όσο και από άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου- το μπροστινό κομμάτι κατέβηκε προς την πλατεία Κύπρου (δημαρχείο). Εκεί δέχτηκε νέα επίθεση από ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία έπεσε με τα μηχανάκια πάνω στους τελευταίους, ανατρέποντας και συλλαμβάνοντας έναν σύντροφο, στον οποίο τελικά αποδόθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή-χρήση μολότοφ, έκρηξη και εμπρησμό, ο οποίος κρατείται στη ΓΑΔΑ και καλείται σε ανακριτική απολογία τη Δευτέρα 22/9 με κίνδυνο να προφυλακιστεί. Κατηγορίες ανυπόστατες και κατασκευασμένες, όχι μόνο γιατί ο σύντροφος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσα του αποδίδονται αλλά και γιατί στο δημαρχείο, στην πλατεία Κύπρου και τριγύρω δεν έπεσε καμία μολότοφ.
Το πίσω κομμάτι του μπλοκ αδυνατώντας μετά την αρχική αστυνομική επίθεση να στρίψει προς Ταμπούρια ανασυγκροτήθηκε επί της Σαλαμίνος, ένα πλαϊνό πανό μπήκε μπροστά και το μπλοκ κινήθηκε προς την κατεύθυνση της Νίκαιας, στρίβωντας δεξιά στην οδό Ψαρρών (προς τα κάτω) σε μια προσπάθεια να κινηθεί προς την πλατεία Λαού στα Ταμπούρια. Η πίεση των κατασταλτικών δυνάμεων ήταν ασφυκτική καθώς το μπλοκ πορευόταν περικυκλωμένο από διμοιρίες των ΜΑΤ και όταν επιχείρησε να στρίψει στην οδό Αγχιάλου για να πάει προς την πλατεία Λαού δέχτηκε ξανά δριμεία επίθεση τόσο από τις διμοιρίες των ΜΑΤ όσο και από ομάδα ΔΕΛΤΑ, με αποτέλεσμα την διάλυσή του, την καταδίωξη, τον τραυματισμό και περικύκλωση πολλών διαδηλωτών στα γύρω στενά και τη μεταφορά τους στην οδό Υπαπαντής μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία, με παράλληλο λεκτικό τραμπουκισμό των συλληφθέντων από τις αστυνομικές δυνάμεις και άρνηση παροχής πρώτων βοηθειών.
Είναι το σημείο όπου έγινε η μαζική προσαγωγή-σύλληψη δεκάδων συντρόφων και συντροφισσών, στους οποίους αποδόθηκαν επίσης βαριές κατηγορίες σε βαθμό όμως πλημμελήματος, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από δύο μέρες κράτησης και τους ορίστηκε δίκη στις 2 Οκτώβρη. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ο τρόπος απόδοσης των -έτσι κι αλλιώς- ανυπόστατων κατηγοριών στους 61 συλληφθέντες από την οδό Υπαπαντής. Αφού τους συγκέντρωσαν όλους, με την καθοδήγηση του κέντρου επιχειρήσεων της αστυνομίας, άρχισαν αυθαίρετα, με τυχαία διαλογή, χωρίς κάποιο κριτήριο, να τους χωρίζουν σε πεντάδες και εξάδες και να τους καταγράφουν ως διαφορετικά γκρουπ συλληφθέντων, στους οποίους τελικά απέδωσαν παρεμφερείς αλλά λίγο διαφορετικές κατηγορίες, για να είναι πιο αληθοφανές το σενάριο της σύλληψής τους σε διαφορετικά κοντινά σημεία όπου «προέβαιναν σε σειρά παράνομων πράξεων». Τρανταχτό παράδειγμα της απρόκλητης επίθεσης και των αναίτιων συλλήψεων είναι η περίπτωση δυο διαδηλωτών που ενώ αρχικά κρατήθηκαν στο τέλος τους άφησαν να φύγουν επειδή δεν χωρούσαν στα αστυνομικά οχήματα που ήρθαν να παραλάβουν τους προσαχθέντες. Επίσης, η ομάδα ΔΕΛΤΑ κινούμενη προς τους διαδηλωτές που έρχονταν από την οδό Ψαρρών απώθησε βίαια ολιγομελή ομάδα συντρόφων/ισσων από το Κερατσίνι που επανασυγκροτούσαν την κεφαλή του μπλοκ, βαστώντας το κεντρικό πανό στη διασταύρωση της οδού Αγχιάλου με την Βενιζέλου (κοντά στην πλατεία Λαού), για να ενωθούν ξανά με τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό από γκλοπ μιας συντρόφισσας στο κεφάλι.
Στην αντιφασιστική διαδήλωση της Πέμπτης 18/9/2014 στο Κερατσίνι, εφαρμόστηκε εξόφθαλμα ένα προσχεδιασμένο κατασταλτικό σχέδιο από το «κράτος έκτακτης ανάγκης» και «μηδενικής ανοχής», στη βάση του δόγματος «Νόμος και Τάξη» και της «θεωρίας των άκρων» που επανήλθε με τις δηλώσεις του υπουργού δημόσιας τάξης Κικίλια ενόψει της αντιφασιστικής διαδήλωσης περί «αποφασιστικότητας να μην μετατραπεί η ελληνική δημοκρατία σε δημοκρατία της Βαϊμάρης». Με κινητοποίηση 4.000 αστυνομικών και αξιοποίηση της απρονοησίας, των άστοχων έως και αυτιστικών «επιθετικών» επιλογών, που για λίγα σπασμένα τζάμια αμφιλεγόμενων ή άκυρων «στόχων», έδωσαν το απαραίτητο πάτημα για την εφαρμογή του κατασταλτικού σχεδίου. «Λογικές», «πρακτικές», «νοοτροπίες», που δε μας είναι απλά ξένες αλλά εχθρικές, αφού δεν υπολογίζουν κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό τους, απαξιώνουν τις συλλογικές διαδικασίες, ακυρώνουν αυθαίρετα και μονομερώς τις συλλογικές αποφάσεις και χαρακτηρίζονται από τραμπούκικες και αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Δεν είμαστε, όμως, διαθέσιμοι αναλώσιμοι για την εφαρμογή της «θεωρίας των άκρων» ούτε για καμία άλλη κατασταλτική μεθόδευση. Όλοι οι συλληφθέντες -είτε στην οδό Υπαπαντής είτε στο δημαρχείο Κερατσινίου- προέρχονται από το μπλοκ της Συνέλευσης της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας και του αυτοοργανωμένου χώρου αλληλεγγύης & ρήξης ΡΕΣΑΛΤΟ, εκτός από δυο συλληφθέντες (ο ένας ανήλικος) που προσήχθησαν ο καθένας μόνος του και τους αποδόθηκε η κατηγορία της «διατάραξης κοινής ειρήνης» με την επιβαρυντική διάταξη των «καλυμμένων χαρακτηριστικών προσώπου» (κακούργημα του κουκουλονόμου), οι οποίοι επίσης κρατούνται στη ΓΑΔΑ και θα οδηγηθούν την Δευτέρα 22/9 για απολογία στον ανακριτή. Κι αν από τη μια είναι βέβαιο ότι μια μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση θα διεξαχθεί στη δίκη των 61 συλληφθέντων στην οδό Υπαπαντής, αυτό που πρέπει να γίνει ρητό αυτή την ώρα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ως σκέψη η πιθανότητα προφυλάκισης είτε του συντρόφου Νίκου Α. που συνελήφθη έξω από το δημαρχείο Κερατσινίου και του φόρτωσαν βαριές κακουργηματικές κατηγορίες είτε των δυο νεαρών διαδηλωτών που τους χρέωσαν με τον κουκουλονόμο με μόνη εναντίον τους κατηγορία είναι τη «διατάραξη κοινής ειρήνης».
Ο αυτοοργανωμένος κοινωνικός-ταξικός αγώνας, ενάντια στη φασιστική θηριωδία, τον κρατικό ολοκληρωτισμό, την καπιταλιστική ερημοποίηση, θα συνεχιστεί τόσο στο Κερατσίνι όσο και στις υπόλοιπες γειτονιές και οι δικαστικές αρχές θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολιτικό σώμα συλληφθέντων, αφού οι περισσότεροι/ες προέρχονται από οργανωμένα συλλογικά σχήματα (πολιτικές ομάδες, στέκια, καταλήψεις, συνελεύσεις γειτονιών).

Αυτοοργανωμένες κοινότητες αγώνα, δημιουργικότητας, αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες αντιφασίστες διαδηλωτές της Πέμπτης 18/9 στο Κερατσίνι

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης Δευτέρα 22/9, 11.00πμ, δικαστήρια Πειραιά

Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας (suneleushkeratsiniou.blogspot.gr)
Αυτοοργανωμένος χώρος, αλληλεγγύης & ρήξης ΡΕΣΑΛΤΟ (anarxiko-resalto.blogspot.gr)

Αναδημοσίευση απο το site του antifa LIVE κειμένου της συλλογικότητας antifascist action για τα γεγονότα της αντιφασιστικής πορείας στο Κερατσίνι

Αυτή τη χρονική στιγμή τα λόγια μας θα είναι λίγα και ζυγισμένα.

Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος απ’ τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα/Killah P. από το τοπικό τάγμα εφόδου της συμμορίας χ.α., μέρα κατά την οποία είχε καλεστεί αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι. Κατεβήκαμε σ’ αυτή τη διαδήλωση (όπως άλλωστε και αρκετές χιλιάδες άλλοι/ες) έχοντας πολιτικά απέναντί μας –πέρα απ’ τους ίδιους τους φασίστες- τόσο τον κρατικό/θεσμικό «αντιναζισμό» στις διάφορες εκδοχές που επιδεικνύει τον τελευταίο χρόνο, όσο και μια στενή, «αντιχρυσαυγήτικη» θεώρηση του αντιφασιστικού αγώνα, που ανακάλυψε το ρατσισμό, τον εθνικισμό και το φασισμό που ξερνάει αυτή η κοινωνία, μετά την εμφάνιση της παρακρατικής συμμορίας.

Κατεβήκαμε συντεταγμένα και οργανωμένα στο δρόμο θέλοντας να υποστηρίξουμε τον αντιφασισμό, όπως τον εννοούμε εμείς: ο ένας δίπλα στην άλλη, όλοι/ες μαζί, χωρίς κανενός είδους διαχωρισμούς (φύλου, φυλής, ηλικίας, σεξουαλικών επιλογών, σωματικής διάπλασης κ.α.) περιφρουρώντας οι ίδιοι τις επιλογές μας στο δρόμο κι έχοντας την συλλογική αυτοπεποίθηση που πηγάζει απ’ τους σκοπούς μας.

Τέλος, κατεβήκαμε σ’ αυτή τη διαδήλωση γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε σαν αντιφασίστες/στριες εκείνη την μέρα.

Σε πλήρη αντίθεση με άλλες επιλογές, βεβαίως και δεν είμαστε από κείνους και κείνες που βλέπουν τον αντιφασιστικό αγώνα σαν πεδίο δόξης λαμπρό για αριστερούς αντιπολιτευτικούς σχεδιασμούς -ούτε και αντιμετωπίζουμε τους υπόλοιπους διαδηλωτές σαν μια δεξαμενή υποψήφιων οπαδών και ψηφοφόρων αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Επίσης δεν αναγάγουμε τη δολοφονία του Π. Φύσσα στην εν γένει προσωπικότητά του, αλλά στο γεγονός πως ήταν –ανάμεσα σε άλλα- ενεργός αντιφασίστας της περιοχής και υποστήριζε αυτή την επιλογή του (και) στο δρόμο. Τέλος δεν αντιμετωπίζουμε ούτε τον αντιφασισμό ούτε κανένα πολιτικό περιεχόμενο αγώνα με το οποίο καταπιανόμαστε, σαν πεδίο «ηγεμονικών» πολιτικών επιδιώξεων και/ή κατά φαντασίαν «επιθετικών» επιλογών που εδώ και πολλά χρόνια υπονομεύουν απροκάλυπτα –για όποιον/α έχει την καθαρή ματιά να βλέπει κάτι τέτοιο- τις προοπτικές ενός αυτόνομου κι ακηδεμόνευτου (από κόμματα κι αποκόμματα, μηχανισμούς, μκο, μήντια –καθεστωτικά ή «απελευθερωτικά»- και μαφίες) κινήματος για την ταξική/κοινωνική απελευθέρωση, όπως κι αν την εννοεί κανείς.

Το μπάτσικο κατασταλτικό όργιο στη διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης –που είχε σαν αφορμή και πρόσχημα επιεικώς «ατυχείς» και πολιτικά άκυρες «επιθετικές» επιλογές- ξέσπασε με μεγάλη ένταση, περιλαμβάνοντας τη συνήθη γκάμα «ανδραγαθημάτων» που επιδεικνύουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ένστολοι ψηφοφόροι της συμμορίας χ.α.: απρόκλητες επιθέσεις σε μπλοκ της διαδήλωσης, επικίνδυνες ρίψεις χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης πολύ κοντά ή/και πάνω στα σώματα διαδηλωτών και εκτεταμένοι ξυλοδαρμοί. Τελευταίο στοιχείο αυτής της διαχείρισης με όρους «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» ήταν οι δεκάδες προσαγωγές και οι 64 τελικά συλλήψεις (61 άτομα με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και 3 (και) με κακουργηματικού) με τα γνωστά κατασκευασμένα κατηγορητήρια. Πληρώνουμε λοιπόν το κόστος των αδιαπραγμάτευτων επιλογών μας, έμπρακτα και με αρκετές συλλήψεις κοντινών και μη συντρόφων/ισσών.

Αν νομίζουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα λυγίσουμε, είναι πολύ γελασμένοι. Αν ελπίζουν να φοβηθούμε μπροστά στην ποινική μεταχείριση που μας ετοιμάζουν, εκτίμησαν ξανά λάθος. Έχουμε όλους τους λόγους του κόσμου για να είμαστε στο δρόμο κι αυτό ακριβώς πρόκειται να κάνουμε και τώρα…

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες αντιφασίστες διαδηλωτές της Πέμπτης 18/9 στο Κερατσίνι.

Καμία προφυλάκιση αντιφασίστα διαδηλωτή.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης Δευτέρα 22/9, 11:00 πμ, δικαστήρια Πειραιά (Σκουζέ & Φίλωνος)

antifascist action