Μηνιαία αρχεία: Οκτώβριος 2012

4 άρθρα

2η διακοπή; 2η επανασύνδεση…

Η εποχή που διανύουμε είναι ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο. Όχι δεν κάνουμε πλάκα, ούτε έχουμε όρεξη για αστειάκια, αυτά μας τελειώνουν μαζί με όλα εκείνα που θεωρούσαμε δεδομένα ως τώρα. Αυτό το τώρα που βιώνουμε κάθε μέρα. Στη δουλειά, στην ουρά του ΟΑΕΔ,  στο σχολείο, στο δρόμο, στα πρόσωπα των φίλων, στα νοσοκομεία, στις γαμημένες τις τράπεζες περιμένοντας τη σύνταξη. Είναι η εποχή της υποτίμησης της ζωής μας.

Και όσο την υποτίμηση της ζωής μας την περνάμε στο ντούκου, τόσο ανοίγει η όρεξη των αφεντικών…

Έτσι  άρχισαν να ακουμπάνε και τα βασικά. Όπως το  ρεύμα. Και τσουπ, πάρε διακοπές ρεύματος στα σπίτια που δεν πληρώνουν. Στα σπίτια μας, στους χώρους μας. Ούτε στις βίλες τους, ούτε στα εργοστάσια και τα πολυκαταστήματά τους. Λες και το ρεύμα είναι το φόρεμα ή το αυτοκίνητο, που αγόρασες με δόσεις και στο παίρνει πίσω η τράπεζα. Λες και δεν το έχεις πληρώσει ήδη όταν με τους φόρους σου χτίζονταν τα εργοστάσια της ΔΕΗ, ή όταν μετατράπηκε η πόλη σου σε λιγνιτωρυχείο.

Για να μην πολυλογούμε όμως για τα αυτονόητα, το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό.

Είναι ανάγκη και μάλιστα βασική για κάθε σπίτι, είτε έχει, είτε δεν έχει να πληρώσει τον λογαριασμό. Και όσες φορές και να γίνεται διακοπή ρεύματος στα κτίρια που ζούμε, «εμείς» που φτιάχνουμε αυτόν τον κόσμο με τα χέρια και τα μυαλά μας, θα βρίσκουμε τους τρόπους να λύνουμε τα προβλήματά μας, συλλογικά και αυτοοργανωμένα, στις γειτονιές μας, στις κοινότητες μας.

Να επανασυνδέουμε και να συνεχίζουμε … κόντρα στο καιρό…

Για την ιστορία, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου το πρωί, ένα συνεργείο της ΔΕΔΗΕ (αντί της ΔΕΗ) έρχεται στο Παπουτσάδικο και μέσα σε χρόνο 5 λεπτών το πολύ, έχει ολοκληρώσει την διακοπή ηλεκτροδότησης του κατειλημμένου κτιρίου (για δεύτερη φορά). Ήρθαν σε έναν χώρο που δίνει ανάσα στη γειτονιά. Σε έναν απελευθερωμένο κοινωνικό χώρο που αυτοοργανωμένα άτομα και συλλογικότητες καλύπτουν τις ανάγκες τους. Σε ένα χώρο που γίνονται μαθήματα και εργαστήρια, εκδηλώσεις, συζητήσεις, χαριστικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Το έχουμε ξαναπεί, αλλά δε θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: η επίθεση του κεφαλαίου και του κράτους στην κοινωνία, έτσι όπως έχει ενταθεί από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης και μετά, δε θα σταματήσει αν εμείς οι ίδιοι δεν τη σταματήσουμε. Με απεργίες, πορείες, καταλήψεις, δημιουργία κέντρων αγώνα και αντιπληροφόρησης, μέσα από την αυτοοργάνωση των «από κάτω», μέσα από σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Τα σχέδια της εξουσίας είναι πλέον ξεκάθαρα: όσοι περισσεύουν πια για το σύστημα θα απομονωθούν, θα εξαθλιωθούν, θα πεταχτούν στην άκρη ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όσοι αντιστέκονται θα κατασταλούν με κάθε τρόπο και σε κάθε ένταση, θα χτυπηθούν, θα διασυρθούν στα κανάλια, θα στοιβαχθούν στα κελιά της αστικής δημοκρατίας.

Την Τετάρτη 26/9, ημέρα γενικής απεργίας, η αστυνομία (ως εκ των ουκ άνευ όργανο του κράτους) επέλεξε τη μέρα που θα προσπαθούσε να πνίξει την ανασύνταξη του κινήματος, εν τη γεννέσει της. Όχι τυχαία, καθώς η γενική απεργία της 26ης Σεπτέμβρη ήταν η πρώτη μετά από ένα μεγάλο διάστημα σιγής από μέρος του κινήματος και ενόψει της ψήφισης νέων μέτρων κάποιος έπρεπε να υπενθυμίσει στην κοινωνία ποιος και πώς κάνει κουμάντο: με το μαστίγιο!

Από το πρωί της 26ης Σεπτέμβρη, κατά παραγγελία των φασιστών νεοναζί του ελληνικού κοινοβουλίου, μπάτσοι επιτίθενται σε προσυγκεντρώσεις λαϊκών συνελεύσεων και στεκιών, στις ίδιες τις γειτονιές τους και πριν καν ο κόσμος τους προλάβει να κατεβαίνει στο κέντρο. Συγκεκριμένα: στην πλατεία Γαρδένια στου Ζωγράφου ΔΙΑΣ και ΜΑΤ επιτίθενται και διαλύουν την προσυγκέντρωση στην πλατεία Γαρδένιας, κυνηγούν και χτυπούν κόσμο στα στενά και συλλαμβάνουν όσους μπορούν. Στο Παγκράτι οι συγκεντρωμένοι εμποδίζονται να κατέβουν στην απεργιακή πορεία. Στη Δάφνη χωρίς καμία αιτιολογία οι μπάτσοι προσαγάγουν και κρατάνε μέχρι το τέλος της πορείας μέλη της τοπικής λαϊκής συνέλευσης.

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργιακής πορείας που συγκέντρωσε στην Αθήνα πάνω από 100.000 διαδηλωτές, ΜΑΤ επιτίθενται και προσπαθούν να διαλύσουν την πορεία. Τα καταφέρνουν μετά από έντονη ρίψη χημικών, ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας κόσμο στο σωρό. Οι ίδιες πρακτικές της αστυνομίας συνεχίζονται και σε άλλα σημεία του κέντρου. Το βράδυ ο απολογισμός είναι: 129 προσαγωγές, 22 από αυτές μετατρέπονται σε συλλήψεις. Μεταξύ των 22, οι 8 είναι ανήλικοι, ενώ 14 κατηγορούνται για κακουργήματα, λόγω του ότι κουβαλούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τα χημικά των… «προστατών του πολίτη».

Η κατασταλτική μανία των μπάτσων δε σταματάει εκεί: το ίδιο απόγευμα επιτίθενται εκ νέου στην απογευματινή συγκέντρωση αλληλεγγύης που έχει καλεστεί στην πλατεία Γαρδένια στου Ζωγράφου. Επικρατεί ένταση καθώς εκείνη των ώρα εκτός από τον κόσμο που κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί, μητέρες με παιδάκια αράζουν στην πλατεία. Τελικά οι μπάτσοι απωθούνται, αφού στο σημείο συγκεντρώνονται σε λίγη ώρα εκατοντάδες αλληλέγγυοι και αναγκάζονται να αφήσουν τα 2 άτομα που είχαν «μαζέψει» κατά την τελευταία τους … «εργασία κοινωνικής υπεραξίας». Το βράδυ της ίδιας και τις επόμενες μέρες κινήσεις αλληλεγγύης, πορείες και μικροφωνικές αντιπληροφόρησης, για τους συλληφθέντες γίνονται σε διάφορα σημεία του κέντρου και άλλων γειτονιών.

Την Παρασκευή 28/9 η αστυνομία δημοσιεύει στο site της φωτογραφίες κάποιων από τους συλληφθέντες με εμφανή σημάδια κακοποίησης. Επίσης, ζητά από πολίτες να γίνουν ρουφιάνοι συνεργοί του καθεστώτος και να ενημερώσουν για παράνομες πράξεις στις οποίες οι φωτογραφιζόμενοι είχαν υποπέσει. Λογικό, καθώς οι μπάτσοι μάζεψαν κόσμο χωρίς προφανή λόγο και χρειάζονταν κατηγορίες για τα θύματά τους. Όχι ότι δε μπορούν να τις κατασκευάσουν (όπως έγινε εξάλλου) αλλά άλλη «αίγλη» έχει η μαρτυρία ενός ρουφιάνου. Κι εντελώς διαφορετικό, φυσικά, το πολιτικό μήνυμα προς όσους αντιστέκονται: «κοιτάχτε, εκτός από τους έμμισθους δολοφόνους μου έχω πλέον και εθελοντές ρουφιάνους». Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν επικίνδυνο.

Εμείς από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε: η επίθεση κεφαλαίου και κράτους δε θα σταματήσει από μόνη της. Ίσα ίσα που θα γίνεται όλο και πιο έντονη όσο περνάει ο καιρός. Η κρατική καταστολή δε μας σπάει αλλά μας ενώνει σε μια γροθιά. Η αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες της 26ης Σεπτέμβρη είναι δεδομένη. Δε θα αφήσουμε κανέναν αγωνιστή όμηρο στα χέρια του κράτους, κανένα κρατούμενο θύμα στα χέρια των βασανιστών της ΓΑΔΑ, κανένα σύντροφό μας πολιτικά ακάλυπτο απέναντι στα ψέματα των ΜΜΕ. Καλή δύναμη σε όσους κατηγορήθηκαν για το δικαίωμα να αντισταθούν -κανείς δε θα μείνει μόνος του.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ –ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

(το κείμενο σε μορφή pdf)

 

ανταπόκριση από τους 15 συντρόφους της αντιφασιστικής μοτοπορείας…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΒΔΟΜΟΥ ΤΗΣ ΓΑΔΑ

Παρ΄όλο που έχουν περάσει ήδη τρείς μέρες απ’ τη σύλληψή μας κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής μοτοπορείας-αφισοκόλλησης την Κυριακή 30/9 θεωρούμε πως καλώς είναι να ξεκαθαριστούν μερικά πράγματα.

Την Κυριακή 30/9 μετά από ανοιχτό κάλεσμα πραγματοποιείται μηχανοκίνητη αντιφασιστική  πορεία-αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας, η οποία  ξεκινά από τα Εξάρχεια.Η πορεία αυτή ήρθε σαν απάντηση στα φασιστικά πογκρόμ και επιθέσεις εναντίον μεταναστών, που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας από φασιστικές συμμορίες μεταμφιεζόμενες σε ”επιτροπές κατοίκων ή καταστηματαρχών”, συνεπικουρούμενες από τις επίσημες κρατικές συμμορίες.

Η δεδομένη σχέση Χ.Α.-ΕΛ.ΑΣ. είναι χιλιοειπωμένη και δεν μας ενδιαφέρει να την αναλύσουμε ή να την εξηγήσουμε αυτήν εδώ τη στιγμή.

Μετά την επίθεση χρυσαυγιτών(πολιτών) ενάντια της πορείας. πραγματοποιείται επέλαση της ομάδας Δ που ακολουθούσε τόσο από πίσω όσο και από παράλληλα στενά.

Συλλαμβάνονται τελικά 15 αντιφασίστριες-στες αγωνιστές οι οποίες-οι χτυπιούνται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως κεφάλι, χέρια,πόδια, ενώ χρησιμοποιούνται και όπλα taser(ηλεκτροσόκ).

Οδηγούμαστε στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ έξω από το τμήμα προστασίας πολιτεύματος του κράτους όπου η νύχτα συνοδεύεται από χτυπήματα, απειλές, τραβήγματα μαλλιών, καψίματα, τράβηγμα φωτογραφιών για προσωπικά άλμπουμ των ομάδων Δ που μας επιτηρούν.

Οι απελές του στύλ ”τώρα που μάθαμε ποιοί είστε θα σας θάψουμε όπως τους παππούδες σας στον εμφύλιο” είναι ενδεικτικές του κλίματος τρομοκρατίας που προσπάθησαν να επιβάλλουν οι κρετίνοι πραίτωρες των ομάδων Δ, ενώ δεν επιτρέπεται η επικοινωνία με δικηγόρους ή γιατρούς για 19 ώρες. Την επομένη,μετά τη μεταφορά-σόου για φωτογράφηση οδηγούμαστε τελικά στα δικαστήρια της σχολής ευελπίδων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, οι δυνάμεις των ματ επιτίθενται στους συγκεντρωμένους αλληλέγγυουςξυλοκοπώντας άγρια πολλούς από αυτούς, ενώ πρασάγουν 25 και τελικά συλλαμβάνουν 4. Από τη στιγμή της σύλληψής τους οδηγούνται στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ και ακολουθεί παρόμοιο κλίμα εκφοβισμού με εξευτελιστικούς σωματικούς ελέγχους, σε μία πρωτοφανή εκδικητική απόφαση, παρατείνεται η κράτησή τους για τρείς ακόμη μέρες, ενώ των 15 μέχρι την Πέμπτη.

Οδηγούμαστε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ στον 7ο όροφο σε υπερφοτωμένη πτέρυγα (προορισμένη για 30 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή ”ζούνε” 80 σε απίστευτα άθλιες συνθήκες) για να μας ”τη σπάσουνε” όταν εκεί συναντάμε ένα πρωτόγνωρο αίσθημα αλληλεγγύης απο ανθρώπους που βρίσκονται εκεί ”ξεχασμένοι” έως και τρείς μήνες.

Μέσα στην περίοδο της ”οικονομικής κρίσης” όπου ολοένα και περισσότεροι οδηγούνται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, ο κοινωνικός καννιβαλισμός επιβραβεύεται σαν αρετή, ο φασισμός σηκώνει κεφάλι στους τόπους και στις γειτονιές μας, η κρατική επίθεση εντείνεται σε όλα τα επίπεδα, οι επιλογές που προωθούν την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την άμεση δράση είναι αυτές που μπορούν να σταθούν όχι μόνο ανάχωμα στον φόβο που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, αλλά ως προοπτική μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης.

ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ

ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ

ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ 30/9 ΚΑΙ 1/10

(Κάποιοι από αυτούς περήφανοι απόγονοι αναρχοκομμουνιστών συμμοριτών.)

3/10/2012

———————————————————————————————

 

Σήμερα εμφύλιος πόλεμος κηρύχθηκε από το κράτος. Όσους δεν σκοτώνουν τα μαχαίρια των φασιστών, τους στέλνουν στη φυλακή, χουντικές δικαστικές αποφάσεις.

Καλούμε τους αγωνιστές και όσους νιώθουν πώς ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν είναι κενές λέξεις, αλλά στάση ζωής, να συνειδητοποιήσουν την ιστορική στιγμή που ζούμε και να πράξουν ανάλογα.

ΟΙ ΙΔΕΕΣ δεν καταστέλλονται κ δεν φυλακίζονται.

Οι 15 συλληφθέντες, αντιφασιστές – αντιφασίστριες

4/10/2012

Αλληλεγγύη στην κατάληψη ΔΕΛΤΑ

Τα τελευταία χρόνια, κράτος και αφεντικά έχουν βάλει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο υποτίμησης των ζωών μας, το οποίο παρουσιάζεται ως η λύση για την καπιταλιστική κρίση. Όπως σε κάθε ολοκληρωτικό σχεδιασμό, η τελική επιτυχία εξαρτάται από την επιτυχία των επί μέρους παραμέτρων. Οι φιλανθρωπίες καναλιών και εκκλησίας, που κατευνάζουν την αγωνία της  φτώχειας, ή τα κρατικά-αστυνομικά πογκρόμ, που εκφοβίζουν τα κομμάτια της κοινωνίας που πλήττονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μέρη του ίδιου σχεδίου. Το δόγμα είναι απλό. Οδηγούμε την κοινωνία σε απελπισία, μετά της δίνουμε ένα ξεροκόμματο μέσω «ανεξάρτητων» θεσμών που βρίσκονται στο απυρόβλητο, και κανονίζουμε τους υπόλοιπους που σηκώνουν κεφάλι καταστέλλοντάς τους (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο).

Έτσι, στις 12/9/12 μπήκε σε εφαρμογή ένα μέρος του κρατικού σχεδίου. Πάνω από εκατό μπάτσοι όλων των ειδών (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ασφαλίτες κ.α.) εισβάλανε στην κατάληψη ΔΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη, συλλάβανε 10 άτομα και με γελοίες κατηγορίες και ψευδομαρτυρίες τους καταδίκασαν, με ποινές από 3 έως 16 μήνες και με πρόστιμα που στο σύνολό τους ανέρχονται στα 8.000 ευρώ. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως οι καταδίκες αυτές είναι πολιτικές και εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Η κατάληψη ΔΕΛΤΑ είναι ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων μέσα στην μητρόπολη, που ούτε φιλανθρωπίες κάνουν, ούτε έχουν κάτι να μας πουλήσουν. Άνθρωποι, που με πρόταγμα την αυτοοργάνωση των από κάτω και την αλληλεγγύη, σχεδιάζουν στο τώρα την επόμενη μέρα, όταν οι νόμοι της αγοράς και ο ατομικισμός θα αποτελούν παρελθόν. Από τα χαριστικά παζάρια μέχρι τα αντιεμπορευματικά-αυτοοργανωμένα μαθήματα, τις πολιτικές εκδηλώσεις και την στεγαστική κολεκτίβα, η κατάληψη ΔΕΛΤΑ αποτελεί ένα πολιτικό εγχείρημα, που λόγο των χαρακτηριστικών αυτών αποτελεί εχθρό για το κράτος των αφεντικών. Και γι’ αυτό έπρεπε να κατασταλεί. Στο πρώτο μέρος του σχεδίου.

Στο δεύτερο μέρος μπήκε σε εφαρμογή η μηντιακή διαχείριση της παραπάνω αστυνομικής επιχείρησης, που μαγνητοσκοπήθηκε και μοιράστηκε στα κανάλια. Αυτά με την σειρά τους, ανέλαβαν να «εξηγήσουν» στους φιλήσυχους πολίτες τη θεωρία των άκρων, εξισώνοντας και παρομοιάζοντας τις πρακτικές των αναρχικών/αντιεξουσιαστών (που είναι εξ’ ορισμού ενάντια στο κράτος) με αυτές της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστών (που αναλαμβάνουν δράση εκεί που το κράτος δεν μπορεί να επέμβει με νόμιμο τρόπο, είναι δηλαδή εξ’ ορισμού παρακρατικοί). Σε αυτό στο σόου θα μπορούσαμε να βάλουμε τίτλο “Το ουδέτερο, δημοκρατικό κράτος θα επιβάλει τη νομιμότητα στα άκρα”. Έτσι, μένουν ευχαριστημένοι όσοι διψάνε για τάξη και ασφάλεια και αποπροσανατολίζονται όσοι προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους. Τώρα, κατά πόσο είναι ουδέτερο το κράτος, που αποτελεί την πολιτική έκφραση των αφεντικών, και κατά πόσο η χρυσή αυγή και οι φασίστες, που προέρχονται από τα σπλάχνα του κράτους αυτού και που η αστυνομία του σύσσωμη την ψήφισε, είναι αντισυστημική και αντικαθεστωτική, ας το αφήσουμε να το κρίνουν όσοι έχουν μάτια και βλέπουν.

Θα κλείσουμε με τα λόγια των συντρόφων-ισσών από την Θεσσαλονίκη:

«Είμαστε ένοχοι για το γκρέμισμα των τοίχων της αποξένωσης, για την θέρμη που πηγάζει από την αυτοοργάνωση και τη συλλογική ζωή, και για το κατά συρροή έγκλημα της πορείας μας προς τα αχαρτογράφητα της ελευθερίας. Και με αυτή την ενοχή θα πορευτούμε.»

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ GUSTAVO E.Q.GONZALES (που κρατείται ακόμη υπο την απειλή της απέλασης)

(το κείμενο σε μορφή pdf)