λίγα λόγια για την κατάληψη

Το Παπουτσάδικο σήμερα

Η κατάληψη ΠΑΠΟΥΤΣΑΔΙΚΟ άνοιξε τον Μάρτιο του 2011. Έκτοτε, το Παπουτσάδικο έχει προσφέρει στέγη στις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες όχι μόνο των ανθρώπων που διαχειρίζονται την κατάληψη, αλλά και των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας. Στον χώρο της κατάληψης βρίσκουν επίσης (μόνιμη ή πρόσκαιρη) στέγη διάφορα συλλογικά εγχειρήματα, τα οποία μέσα από τη δράση τους και την αλληλεπίδραση με τις υπόλοιπες ομάδες, εμπλουτίζουν τόσο τη ζύμωση σκεπτικών και απόψεων, όσο και τις δραστηριότητες του χώρου.

Εκτός από τα συλλογικά εγχειρήματα που βρίσκουν στέγη στον χώρο της κατάληψης, έχουν δημιουργηθεί και άλλες ομάδες που καταπιάνονται με διάφορα θέματα, από τη σκοπιά του μέσου που η καθεμία έχει επιλέξει. Η ομάδα αυτοοργανωμένων μαθημάτων οργανώνει μαθήματα και εξερευνά τη διαδικασία της αυτομόρφωσης ως μέσο για τη συλλογική και ατομική απελευθέρωση. Η ομάδα προβολών ερευνά ζητήματα και θεματικές ενότητες, μέσα από -και με αφορμή- ταινίες και ντοκυμαντέρ. Η ομάδα υποτιτλισμού και μετάφρασης επεξεργάζεται οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό που δεν υπάρχει διαθέσιμο στην ελληνική γλώσσα. Η ομάδα ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ οργανώνει ένα θεματικό μουσικό καφενείο στο οποίο παρουσιάζεται και συζητάται ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Τέλος, όλους αυτούς τους μήνες λειτουργίας του Παπουτσάδικου, έχουν οργανωθεί (από τη συνέλευση της κατάληψης ή από τις επί μέρους ομάδες) συζητήσεις, πολιτικές παρεμβάσεις, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις, δανειστική βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων, συλλογικές κουζίνες, αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, αυτοοργανωμένα μαθήματα, συναυλίες & γλέντια, κ.ά.

Η απελευθέρωση του εγκαταλειμμένου εργοστασίου παπουτσιών (Μάρτιος 2011)

Το Παπουτσάδικο, μέχρι τον Μάρτιο του 2011, ήταν ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο παπουτσιών στο κέντρο του Χαϊδαρίου, το οποίο είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Ένας χώρος 1.500 τ.μ., που έστεκε σαν φάντασμα, περιμένοντας εδώ και περίπου δέκα χρόνια, να «πάρει ζωή» από τον Δήμο, πιθανόν ως άλλη μία πολυκατοικία, ένα γκαράζ, ένα πολυκατάστημα, ή ακόμα και ως ένα πολιτιστικό κέντρο με κάρτα μέλους επί πληρωμή, ενώ ταυτόχρονα κατέρρεαν οι κοινωνικές και πολιτιστικές δομές της πόλης και ολοένα και περισσότεροι δημόσιοι χώροι έπεφταν στα χέρια ιδιωτών προς «αξιοποίηση».

Σε μία περίοδο που οι κοινωνίες μας βυθίζονται στην άβυσσο της βαρβαρότητας, της ανέχειας, της μισαλλοδοξίας και των κοινωνικών αποκλεισμών, σε μία περίοδο που οι κοινωνικές σχέσεις, ο πολιτισμός, ο δωρεάν και κοινόχρηστος χαρακτήρας του δημοσίου χώρου επαναξιολογούνται στη βάση της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, η αναθεώρηση των καθιερωμένων αντιλήψεων για την κοινωνική οργάνωση είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Η αυτοοργάνωση, η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη, είναι τα μόνα όπλα μας ενάντια στη διάλυση της ζωής μας και ταυτόχρονα υπέρ της δημιουργίας μιας νέας ζωής που θα έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.

Έτσι, στις 19 Μαρτίου του 2011, κάτοικοι του Χαϊδαρίου και των γύρω περιοχών, αποφασίσαμε να καταλάβουμε το παλιό εργοστάσιο παπουτσιών, και να το μετατρέψουμε σε μια στέγη αυτοοργάνωσης, έκφρασης, κοινωνικής και πολιτικής ζύμωσης, ενάντια σε λογικές εμπορευματοποίησης, ιεραρχίας ή κομματικής εξάρτησης, ενάντια σε κοινωνικούς ή άλλους διαχωρισμούς και διακρίσεις, με πρόταγμα την πεποίθηση ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει αδιαμεσολάβητα στην κοινωνία και όχι στους θεσμικούς αντιπροσώπους της.

Η Κατάληψη του Παπουτσάδικου θέλουμε να αποτελέσει έναν χώρο έκφρασης και δημιουργίας, έναν χώρο πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, έναν χώρο ανταλλαγής γνώσεων, αξιών και στάσης ζωής. Παράλληλα, θέλουμε να αποτελέσει βήμα για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο ή συλλογικότητα και χώρο προετοιμασίας και στέγασης κοινωνικών αγώνων, με σκοπό την ελευθερία και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το Παπουτσάδικο είναι ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος, στον οποίο μπορεί να συμμετέχει ο καθένας/καθεμία, σεβόμενοι τις αρχές λειτουργίας του που έχουν αποφασιστεί συλλογικά από την πρώτη μέρα της κατάληψής του.

Αυτοδιαχείρηση – Ισοτιμία
Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία και τις δράσεις του χώρου λαμβάνονται συλλογικά, μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις, αδιαμεσολάβητα, ισότιμα, συμμετοχικά. Στη συνέλευση δε χωράνε ιεραρχίες, πλειοψηφίες και ειδήμονες, και οι αποφάσεις παίρνονται ομόφωνα. Η διαχείριση του χώρου γίνεται από τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνάμεις μας, χωρίς καμιά οικονομική υποτέλεια σε χορηγούς, ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης και τους κέρδους, που οδηγούν στην εκμετάλλευση και τους κοινωνικούς διαχωρισμούς.
Ενάντια στην Ιδιοκτησία & τους Θεσμούς
Σαν άτομα και σαν συλλογικότητα, δεν διεκδικούμε την ιδιοκτησία του κτιρίου – ή οποιουδήποτε άλλου κτιρίου – αλλά διεκδικούμε τη χρήση και τη λειτουργία του χωρίς μεσάζοντες και αντιπροσώπους. Η κατάληψη δεν είναι – κι ούτε πρόκειται να γίνει – τσιφλίκι κανενός ατόμου ή συλλογικότητας. Τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες δεν έχουν θέση στο Παπουτσάδικο, καθώς κάθε σχέση ή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και την ενσωματωμένη σε αυτούς λογική της ιεραρχίας και της αντιπροσώπησης, είναι ασύμβατη με την ισότιμη και αδιαμεσολάβητη συμμετοχή και διεκδίκηση.
Ισότητα – Ελευθερία – Αλληλεγγύη
Στο χώρο αυτό, δε χωράνε ρατσιστικές, σεξιστικές, φασιστικές ή άλλες αντιλήψεις και συμπεριφορές που δεν αναγνωρίζουν την ισότητα και πρεσβεύουν διαχωρισμούς και διακρίσεις. Ο καθένας/καθεμία είναι ελεύθερος/η να εκφράζεται, να αυτοδιατίθεται και να αυτοπροσδιορίζεται. Στεκόμαστε ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας και αλληλέγγυοι/ες σε οποιονδήποτε πέφτει θύμα διάκρισης ή αποκλεισμού.